Ingen går hel ur det här/Bok


Ingen går hel ur det här, är en väldigt bra undertitel. Inte bara för att det är en av Eldkvarns bästa låter, utan för att den summerar musikproducenten Kjell Anderssons turbulenta men intressanta liv.

Detta är för oss som var med på den tiden då ett LP-omslag, dess musiker och producent var viktiga detaljer.

Kjell Andersson har betytt mycket för de artister som han producerat. Han var den som förde fram Ulf Lundell. Kjell valde musiker och tekniker till första LPn, Vargmåne, samt flera av de kommande plattorna.

Om det handlar boken men också om de vedermödor som arbetet innebar med Ulf Lundells nycker, alkoholbesvär och ständiga brytningar med Kjell Andersson. Från att ha varit mycket tighta genom åren (och så nära att Ulf fått sova av sig alkoholruset hemma hos Kjell ) finns där ingen lust eller vilja hos de båda att umgås längre. De har sedan länge hamnat i en återvändsgränd.

Kjell Andersson och jag är lika gamla så vi har liknande musikupplevelser och mycket samma musiksmak. Hans berättelser om Eldkvarn, Gyllene Tider, Roxette, Mauro Scocco, Wilmer X och andra artister är mycket läsvärda. På det stora skivbolaget EMI ville de flesta hamna. Kjell visste hur man fick fram det bästa ljudet och hur man marknadsförde musikerna.

Man bör ha en genuint intresse för de artister som Kjell producerat och gjort omslagen för, om man ska finna en glädje i boken. Även Kjells slitningar med sig själv, sitt bångstyriga humör och hur människor i hans närhet har bemött honom och han dem. Det skärskådas på ett ärligt vis. Jag får en tydlig känsla av att jag vet vem Kjell Andersson är efter att jag läst hans bok.

Fast Ingen går hel ur det här ligger på runt 600 sidor så blir den aldrig tråkig eller förutseende. Visst finns här upprepningar om de olika musikerna och händelser i Kjells liv, men då Kjell skriver så otroligt väl är det en bladvändare. Något av det mest läsvärda jag recenserat på de senaste åren.

Ps Jag har också fått en dos av Ulf Lundells vresiga humör. Hade gjort en intervju med skådespelerskan Amanda Ooms. Vid publiceringstillfället hade hon en romans med Lundell. Veckorevyn la då in en bild på Ulf och skrev om detta i min text. Jag blev förbannad och stämde tidningen. Vid en boksignering meddelade jag Ulf om detta fatala ingrepp. Han var inte villig att lyssna, utan sa bara; jag litar inte på någon journalist! Ds

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s