Upplandsgatan/Historien om en gata i Malmö och dess omgivningar/Bok


Det här är en gedigen bok om Malmös historia, som tar oss hela vägen fram till där -70-talet tar vid. Jag fann den mycket givande, även om jag är uppväxt i Limhamn på -50/60-talet. Den omgivning som beskrivs i boken var för mig då helt främmande och kändes mycket långt borta, men nu har jag fått veta oerhört mycket mer om denna stadsdel och Malmö.

Boken är koncentrerad till området runt Upplandsgatan med omnejd. Författarna tar sitt avstamp redan på 1500-talet då platsen Södervärn fanns, fast då under namnet Söndre/Södra Värn.

Om hur vår stad har förändrats beskriver Bertil Wilhelmsson på ett noggrant och informerande vis. Här finns mycket att hämta för den historiskt intresserade.
Bertil tar oss med ända in på 1950 och -60-talet, där jag börjar känna igen min egen uppväxt. Minnenas kavalkad beskrivs på ett mycket underhållande vis.

Jag minns väl mina dagar med diverse spännande sällskapsspel, där hela familjen deltog eller bara ens kompisar. Alla de serietidningar jag köpte (Illustrerade Klassiker/Prärieserier/Fantomen, m fl) och sparade, samt de böcker jag lånade på ungdomsbiblioteket i Limhamn. Jag lånade så mycket att jag fick be min mor om ett intyg för att få låna på Vuxenbiblioteket.

Stycket ”Om att läsa utdömda böcker” är mycket talande för vår märkliga tid. Att ta bort och varna för den tidens tyckande och tänkanden är en farlig väg som kan komma att utplåna vår historia. Själv älskade jag Enid Blytons Fem-böckerna och dess filmer, liksom Hemliga Sjuan.
Astrid Lingren var en annan favorit. Då jag var 11 år sökte jag till uppsättningen av pjäsen Mästerdetektiven Blomkvist Malmö Stadsteater. Kom tyvärr inte med då man skulle vara 12 år och inte prata skånska.
Stellan Skarsgård och en del andra idag namnkunniga skådespelare medverkade till en föreställning som blev mycket sevärd. Joakim Ollén, som senare blev en tongivande Malmömoderat var också med i Vita eller Röda rosen.

När vi kommer in på -50/60-tal så tar Peo Gertsson vid i boken. Då blir det minnen om bl a vår fina simhall, men Peo glömmer att nämna simklubben, Limhamns simsällskap (LSS), där jag själv var med och tränade.
Däremot har Peo med så mycket annat som var väsentligt för mig som liten påg och som snart skulle bli tonåring. Som ”Årets singlar & hits 1964”. Där finns inte Dean Martin med, vilket jag helt klart förstår för oss popälskande ungdomar. Men Dean är filmkritikern Roland Klintebergs musikfavorit. Det för oss in på gästskribenten Rolands avsnitt om ”Malmös biografer på 50 & 60-talet”. Här har Roland fått med om hur väsentlig Malmö var som filmstad. Man kunde vandra längs Södra Förstadsgatan fram till Stortorget och därigenom ha passerat upp till tio biografer, det var ändå inte alla i Malmö och i Limhamn. Ett sådant rikt utbud hade vi på kvällarna, för att inte tala om alla matinéer, som vi såg på söndagarna.

Detta är inte bara en bok för Malmöbor utan för alla som vill veta mer om en del av Sverige och om hur femtio- och sextiotalet säkert var för de flesta pågar på den tiden. Här finns även vilka mopeder vi körde och hur livet tedde sig i stort. Boken är en värdefull kulturgärning.

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s