Peter Pan går åt helvete/Malmö Arena


MM

Varken kul eller underhållande!

Det här är något av det mest tröttsamma jag sett, under mina år som kritiker.

Det är mer skrik och skrän, än kul och skojigt. Hela konceptet med att en amatörgrupp sätter upp Peter Pan, blir enbart löjligt och överdrivet. Visst finns här små glimtar av skratt och överraskningar, men som helhet, en helt onödig uppsättning.

Jag skulle vilja kalla den, ett Stockholmssyndrom. Något för inbördes beundran, som kolleger tycker det är kul att skratta åt. Det passar inte på en stor arena, helt fel format, pjäsen bör spelas på en teater. Själva inramningen är alltid en viktig del, av en föreställning.

Här har ett antal kända komiker samlats, i förhoppning om att kunna göra stordåd, men det blir mer missdåd. Den person som är roligast, om man nu kan använda det ordet om denna uppsättning, är märkligt nog skåningen, David Batra. Hans specialitet, att bara stirra förundrad, fungerar i vissa scener, som då han inte förstår, att han inte ska säga allt, från sufflören, i hans för stora hörlurar. Eller som pirat, då han ska ta upp ett svärd från sjön, det tillhör topparna i hans gestaltning. Där blir det, till en liten skrattfest.

De tricks som ska vara överraskande roliga i en föreställande dålig amatöruppsättning, blir här till att man på sin höjd, drar på munnen. De medverkande skriker, fast de har myggor, speciellt Ola Forssmed, då han är Pirat. Inte underhållande, snarare pinsamt. Speciellt då han drar in publiken.

Lily Wahlsteen, som den teaterälskande men så nervösa aktrisen, är alldeles för överdriven i sitt stammande utspel, det blir långdraget och tröttande, och man hör sällan, vad hon vill ha sagt.

Per Anderssons skuttande som skugga och som hund är energikrävande att se på, lite roligare blir han som pirat, men även där, för mycket av att vilja visa upp sig. Fast det ska föreställa amatörteaterns överdrifter.

Clara Henrys tatueringar, stämmer inte till hennes rollfigur som barnet, eller är lika tokigt, som föreställningen.

De barn som fanns i publiken och aldrig sett Peter Pan, måste bli helt avskräckta, för att se Peter Pan igen.

Edward af Sillén Regi, Översättning och Koreografi

Medverkande PERNILLA WAHLGREN, PER ANDERSSON, OLA FORSSMED, DAVID BATRA, CLARA HENRY, ANTON LUNDQVIST, ANDREAS T OLSSON med flera.
Malmö Arena, den 5 maj 2023

2 reaktioner till “Peter Pan går åt helvete/Malmö Arena

  1. Hu, vilken uppsättning av desperata människor. Jag kan precis tänka mig hur det hela spelades ut. För ‘utspelat’ är deras konstgjorda sätt att framträda. Man skulle tro, att de med åren har fått tillräckligt med självinsikt och kritiskt tänkande, för att göra ett bra framträdande, utan skrik och onaturliga gester, men när intelligens är i underskott, så är förmågan liten.

    Gilla

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s