Under dybet/Balett/Det Kongelige Teater/Den nya scenen/Köpenhamn


En dystopi av mörker

Många känner sig kallade, men få är utvalda till att gestalta minnesvärda upplevelser på scenen, tyvärr hör inte detta till en av dem. Här är det undergångsstämning med för hög musikvolym samt sövande och obegriplig dans.

45 dansare medverkar tillsammans med 5 operasångare, 1 sångare, 6 basunister och 1 elektronisk musiker. Men det räcker inte för att göra ett spännande verk, det är i det konstnärliga teamet som det brister. De har fått fram en egen lekstuga där dansarna mest verkar hålla på med kroppsterapin Frigörande andning, som är nog så användbar; fast påfrestande för oss i publiken att se ett helt danskompani frusta och stöna sig igenom ett långt parti tills de slutligen faller ihop en efter en.

Till musik av bland annat Madonna, David Bowie, Robin, Cardigans, Björk och Justin Timberlake utfördes olika excesser av springande och hoppande över scenen. Inte mycket att imponeras över. Däremot operasångarna som framförde låtarna klanderfritt i annorlunda och utmanande tolkningar, arrangerat av Jeanette Albeck; fast det var svårt att förstå hur deras texter passade ihop med vad vi fick se på scenen.

Det är fem dansare som gestaltar resande som är på vandring, men mot vad?
Det ska vara en ritual till helande i att förstå sig själv, men det är väldigt vagt framställt.

Balettstyckena är uppdelade i en ritual i tre delar, födelse, sexualitet och död. Från barn till vuxen, från ljuset till mörker och från livet till döden.

Det låter intressant som det uttrycks i programmet, fast på scenen blev det både obegripligt och svårgreppat. Det är som om det konstnärliga teamet fastnat i sina egon, utan att förstå att verket ska nå ut till publiken, så det blir berikande och spännande. Nu är det ett enda sammelsurium på experimentstadiet. Abstrakt så det förslår.

Kostymerna av Christian Albrechtsen var överdådiga och skrämmande; fast väldigt svårt att förstå vad han vill symbolisera med dessa dräkter. Koreografin som har gjorts i samarbete med dansarna av Oliver Marcus Starpov och Sebastian Kloborg är lika svårförståelig.

Den nykomponerade musiken av Jeanette Albeck är arrangerad av Jeanette fast inte mycket att orda över då den är glömd lika fort som applådtacken har avklingat.

Foto Per Morten Abrahamsen
Koncept Anja Behrens og Christian Albrechtsen i tæt samarbejde med det kunstneriske, Iscenesættelse Anja Behrens, Scenografi og kostume Christian Albrechtsen, Koreografi Oliver Marcus Starpov og Sebastian Kloborg i samarbejde med danserne, Nykomponeret musik og arrangement Jeanett Albeck, Lys Mathias Hersland, Basunarrangør & Kapello Jakob Munck, Musikproducer Jeanett Albeck i samarbejde med Christian Vium. Dansare och sångare. Den 21 april 2024


Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.