Diego Maradona/Film


MMM
Välgjord dokumentär om fotbollslegenden

Vi får reda på det mesta om den mytomspunna Diego Maradona som kom från en fattig kåkstad i Villa Fiorito i Buenos Aires. Snabbt tog han sig fram som fotbollsspelare och snart var han världens bästa genom tiderna. 

Men allt är inte guld som glimmar. Maradona råkar i klorna på maffiafamiljen Giuliano och de vill också ha sin del av kakan från Maradonas framgångar. Diego förses med droger och vilda fester och vackra damer på nattklubbar hör snart till hans vardag i Neapel.

Men vi får även se de minnesvärda mål och dribblingar som Maradona har överraskat världen med. I matchen mot England under Mexiko-VM 1986 tar han sig förbi fem engelska spelare och gör mål. Helt makalöst vackert och härligt att få återse. Då Argentina vinner VM är också med.

Maradona satte Neapel på fotbollskartan och en fattig stad blev plötsligt världsberömd. Fast senare så buades Maradona ut av Napoliborna. Att man 1990 förla Italiens VM-match mot Argentina till Neapel var inget smart drag. Maradonas liv fick en tråkig vändning och han blev snart en ensam person. Långt ifrån horderna med fans och alla andra tillbedjare.

Det är mycket material som visas och ibland lite för mycket av dålig bildkvalitet. Det gör att filmen känns lite väl lång. Men den går hem även hos mig som är måttligt fotbollsintresserad. Jag ser bara på VM då Sverige är med och minns med glädje då Sverige tog brons -94. 

Regi Asif Kapadia
Medverkande Diego Maradona, Fernando Signorini, Corrado Ferlaino, Ciro Ferrara m.fl.

En tanke på “Diego Maradona/Film

  1. Bra beskrivning av hans liv som privatperson o fotbollsspelare. Han hade nog ganska tufft både på plan o privat. Kan bli så för många som kommer upp sig för snabbt. Bra filmklipp på en av de bästa o bra beskrivit irecensionen. Se den om ni kan.

    Skickat från min iPhone

    Gillad av 1 person

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s