Gud finns, hennes namn är Petrunya/Film


MMM
Upprörande om  kvinnoförtryck

Varje gång jag ser en film från ett östland där de sitter fast i gamla traditioner är det lätt att bli upprörd. Likadant är det med denna berättelse.

Varje år kastar katolska kyrkans män ut ett träkors i havet. Den som fångar det ska få lycka under kommande år. Normalt brukar det vara en man. Här gör sig flera män redo att kasta sig ut i havet för att få det åtråvärda korset. Av en händelse fångar en kvinna korset. Hon blir jagad av männen som påstår att hon stal det. Så var det med den religiösa förståelsen och ödmjukheten. Här visar de inte på vare sig förlåtelse eller Kristi medlidande. Pöbeln som består mestadels av hormonstinna män skriker och gormar. 

Polisen tar sig hem till Petrunya som ska förhöras i fängelset. Polisen har ingen rätt att hålla henne kvar men ändå är de oförskämda och släpper henne inte fri.
Petrunya sitter snällt och undrar när hon ska få gå hem. Utanför står männen och skriker okvädningsord som hora och annat. Prästen försöker lugna dem men de tränger sig in på polisstationen. En blir fängslad men fortsätter kasta glåpord över Petrunya.

Kyrkan visar sin makt mot polisen och poliserna känner sig rädda och vilsna om hur de ska agera för att inte tappa ansiktet. Kyrkans makt är stor och dominant i Makedonien.

Till slut segrar förnuftet även i denna gudsförgätna håla. Petrunya får sin upprättelse om än tveksamt och på ett märkligt vis. 

SKÅDESPELARE Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Stefan Vujisic, Suad Begovski.

En tanke på “Gud finns, hennes namn är Petrunya/Film

  1. Bra beskrivning av händelseförloppet.
    Klok kvinna befann sig på rätt plats vid rätt tidpunkt och kunde fånga korset som prästen kastade i floden.
    Hon är orädd och vet sina rättigheter och sätter både präst o polis på ”plats”.
    Hon får hjälp av en reporter som inte ger upp sin vilja att rapportera då hon känner att kvinnan blivit fel behandlad av både ”makten” och mobben utanför polisstationen.

    Gilla

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s