The Father/Film


MMMM

En modern rysare!

Sir Anthony Hopkins briljerar! Det var inte mer än rätt att han fick en Oscarstatyett för den här tolkningen. Han är makalöst trovärdig som den dementa fadern. Man får en verklig känsla av hur obehagligt det kan vara att inte kunna skilja på personer och blanda ihop vad som sker i tillvaron.

Detta kammarspel utspelar sig mestadels i Anthonys lägenhet. Den är härligt ombonand och så stor att han kan röra sig obehindrat mellan rummen och alla möblerna. Där njuter Anthony sitt 80-åriga liv, tillsammans med sin dotter Anne. Känsligt spelad av Olivia Colman.
Anne uppfattas plötsligt som en person som ska flytta till Paris, en kvinna som har skilt sig och ska gifta om sig. Hennes dåvarande man tror Anthony är både läkare på ett sjukhem och Annes man i deras lägenhet. Men plötsligt så kommer en annan man in i hennes liv och i Anthonys lägenhet. Så uppfattar Anthony det. Vi får en känsla av att han har rätt, men det är fel. Anthony tycker att hans klocka stjäls, då han har en hemhjälp. Så håller det på för Anthony, dag ut och dag in.

Missuppfattningarna är många men Anthony inser det inte själv. Annes tålamod tryter. Det leder till slitningar för dem båda. Anne vill placera Anthony på ett hem vilket Anthony motsätter sig starkt. Likaså att ha en hemhjälp, då Anne arbetar. Inget är bra nog för Anthony. Han vill sköta sig själv men inser inte hur förvirrad och hjälplös han är.

Fast det kan se rörigt ut så fängslar filmen från början till slut. Hopkins visar än en gång vilken fantastisk skådespelare han är i alla sina känsloyttringar. Detta drama har förvandlats till en rysare med åldrandet som bas.

Regi Florian Zeller. Medv Anthony Hopkins, Olivia Colman, Imogen Poos, Rufus Sewell.

En tanke på “The Father/Film

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s