Marisol/Film


MM

Rörande men inte berörande

Det är lätt att tycka om en film som denna då man enkelt kan sympatisera med huvudpersonen. I detta fallet författaren Fredrik Ekelund, här som transvestiten Marisol. Vi får följa hans roll som maskulin fotbollstränare och författare till förvandlingen som kvinnan Marisol.

De båda regissörerna Stefan Berg och Amanda Ekelund Erixon, som för övrigt är dotter till huvudpersonen, har varit för snälla i sin filmatisering. Här finns inga tuffa eller närgångna frågor till Fredrik, man stryker medhårs och surfar på ytan. Det har blivit som ett vänskapsporträtt där man tar tydlig ställning för Fredrik.
Jag hade önskat att man fick se mer av den vrede och ilska som Amanda känt som dotter till Marisol. Hon berättar en del om sin frustration inför sin pappas förvandlig och hur svårt det var. Så var det även för sonen. Att inte mamman medverkar beror antagligen på detta.

Jag ser filmen som ett examnsarbete för Amanda Ekelund Erixon, som gått ut från filmskolan i Prag. Stefan Berg har varit behjälplig men verkar tyvärr inte tillräckligt krävande i deras gemensamma filmarbete. Kanske för att Fredrik först sagt nej till Stefan då han ville göra film om Marisol. När dottern tog tag i det fick Stefan ett Ja från Fredrik. Som tur är har de en riktigt bra klippare i Erik Bäfving.
Läs boken Q av Fredrik Ekelund. Den är riktigt bra!

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s