Nötknäpparen/Ballet på Malmö Opera


Underbart och fantastiskt !

Äntligen fick vi se riktig klassisk ballet på Malmö Opera. Det behövdes ett gästspel från Tivoli i Köpenhamn. Det hele var förträffligt med de färgsprakande danserna.

Der är Julafton på 1870-talet. H C Andersen är på besök hos en familj och berättar spännande sagor för barnen. Med en sax klipper han ut figurer från ett vitt ark till det som på danska kallas, papirklip. Mest känt i modern tid är det från Kim Larsens sång, Papirsklip.
Clara, ett av barnen ser sagorna få verklighet. Det öppnar upp till fantastiska äventyr, som här gestaltas av 40 balettdansare från Tivoli Ballet Teater. Samt ett tjugotal barn från Tivolis Balletskole. Tillsammans med Malmö Operaorkester kan det inte gå fel.

Dans efter dans svävar över ”Det stora Bu”. Det kallade Ingmar Bergman den stora scenen.

Det är så överväldigande vackra kostymer att jag knappt finner ord, jag hade glömt med vilken kreativitet Drottning Margrethe skapat denna färgprakt, fast jag såg Tivolis 175-årsjubileum 2018.
Drottningens fantasifulla scenografi är av samma höga klass. Det är en njutning att få ta del av denna.
Så är även koreografin av Peter Bo Bendixen. Helt makalös, den tar andan av en. Vilka dansare och vilka språng och piruetter.

Hela uppsättningen är en fest för ögat. Min enda invändning är att det kan bli lite mycket dansuppvisning i andra akten. Men det är en petitess i det stora hela. Tjajkovskijs vidunderliga musik under ledning av dirigenten Matthew Scott Roger täcker över detta. Vi fick en magisk afton på Malmö Opera.

Musik Pjotr Tjajkovskij, Koreografi Peter Bo Bendixen, Dirigent Matthew Scott Roger, Scenografi & Kostym Drottning Margrethe. På Malmö Opera den 3 jan 2023

En tanke på “Nötknäpparen/Ballet på Malmö Opera

  1. Ja, visst är det en festlig, vacker föreställning på alla sätt. Men de många uppvisningsdanserna i andra akten följer det märkliga mönster så många gamla baletter har: handling i första akten och (kunglig) festuppvisning i andra. Sannolikt ett arv från att vara rent kunglig/furstlig festunderhållning ursprungligen.

    Gillad av 1 person

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s